Kempo Historie

De Chinese vechtstijl Kuntao (Kempo) is rond 1960 naar Nederland gebracht door een KNIL veteraan, die uit het voormalige Nederlands-Indië kwam. Dit was Carel Faulhaber, geboren in 1923 en in 1974 gestorven.
Hij heeft de KEMPO stijl doorgeleerd aan o.a. zijn zoon, Rob Faulhaber.
Kemposchool Hu Quan heeft zijn wortels in de originele ‘harde’ Kuntao stijl die Sifu Ben de Wit geleerd heeft van zowel de heer Carel Faulhaber zelf de grondlegger in Nederland als van zijn zoon Rob Faulhaber.

Wat is Kempo?

Kempo is het Japans voor Chineese boxen.
De geschiedenis begint in de Shaolin Tempel. Het klooster van de Monniken waar de bewegingsleer haar grootste ontwikkeling heeft doorgemaakt. De naam Shaolin is op gebouwd uit twee karakters: Shao wat klein betekend en Lin wat staat voor bos. Het Shaolin klooster bestaat nog steeds. Het staat in de provincie Henan. Tegenwoordig beoefenen monniken en vele anderen daar weer vechtkunsten. Het klooster is uitgegroeid tot een waar bedevaartsoord voor liefhebbers van de kunsten van de vchtsporten. Het hedendaagse Kung Fu dat in en rondom de Shaolin tempel wordt beoefend is niet direct te relateren aan de vechtkunsten zoals die daar in het verre verleden tot ontwikkeling zijn gekomen en de stijlen die daaruit zijn ontstaan en over de wereld verspreid.
De Tempel is meerdere malen verwoest. Toen de monniken werden verjaagd, verspreidden ze zich over China. Daarmee dreigde de Shaolin leer verloren te gaan. Maar tegelijk werd de vechtkunst met de monniken verspreid.Het was de Japanner Doshin So die er zijn levenswerk van maakte, om er weer één systeem van te maken; In het Japans werd zijn stijl Shorinji Kempo genoemd, de Chinese benaming is Shaolin Chuan Fa. Beide termen betekenen hetzelfde: de weg van de Shaolin vuist. Vanuit Japan en China is kempo naar Indonesië overgewaaid.
De indonesiërs leerden het kempo van Chinezen en noemden het Kun-Tao. Het kempo raakt beinvloed door pentjak silat. Uiteindelijk is Kempo in de jaren 50 van de vorige eeuw door de KNIL-militair Carel Faulhaber in Nederland geïntroduceerd.
Shaolin kempo heeft dan ook raakvlakken met pentjak silat en ook andere stijlen, hoewel het verschil tussen kempo, karate en pentjak silat groot is. Sommige scholen onderwijzen een vorm van kempo waarin veel karate is te herkennen, andere scholen houden meer de Chinese oorsprong aan. In het westen is de verzameling aan Chinese vechtkunsten vooral sinds de jaren '70 door onder andere films van Bruce Lee bekend geraakt onder de naam kungfu.

Kuntao

In het noorden en zuiden van het Chinese rijk ontstonden verschillende overkoepelende stromingen.
Karakteristiek voor de noordelijke stijlen zijn de hoge beentechnieken, sprongen en ruime bewegingen, terwijl de zuidelijke stijlen gekenmerkt worden door lagen standen en korte, krachtige arm en vuisttechnieken.

De heer Philp Davies heeft veel research gedaan in de vechtsportwereld en is een goede vriend avn mij persoonlijk. De heer Philp Davies zal op korte termijn Ben de Wit interviewen en met de nieuwe informatie zijn website aanpassen v.w.b. Kempo van Ben de Wit en Kempo Hu Quan Veghel.

De site van de heer Phili[p Davies: http://www.angelfire.com/droid/kuntao_matjan/silat-kuntao.htm